woensdag 1 mei 2024

Evaluatie Energiecampagne 2023

Eind 2022 is er door vele (Haagse) burgers een bedrag gedoneerd aan SFDH om mensen met een krappe beurs te helpen met de hoge energiekosten. Velen hebben daar gehoor aan gegeven en daardoor was er een totaalbedrag van € 177.055,- beschikbaar voor heel 2023. Nogmaals willen wij onze dank uitspreken aan al deze gulle gevers. Door deze gift heeft SFDH het volgende kunnen doen: het voorzien van een gift t.b.v. een borg om zo een nieuwe energieleverancier te regelen, het betalen van (een deel van de) hoge jaarnota’s zodat er geen schuld ontstond. Of geen hoge aflossingsregelingen getroffen hoefde te worden wat ten koste ging van het leefgeld.

Omdat in oktober 2023 alle gelden vergeven waren uit de energiecampagne, heeft SFDH vanuit het Suppletiefonds tot eind december 2023 de aanvragen verder bekostigd. In totaal is er € 204.155 uitgegeven in heel 2023 aan energiekosten. Dit was als volgt bekostigt:

In 2022 ontvangen via donaties:               € 167.592 (waarvan € 50.000 gedoneerd door Fonds 1818)
In 2023 ontvangen via donaties:               €     9.463
Uit Suppletiefonds:                                        €   27.100
---------------
Totaal:                                                             € 204.155

In totaal zijn 204 huishoudens geholpen met een gift. Dat betekent dat er gemiddeld         € 1.000,- per huishouden is uitgegeven. Het laagste bedrag was € 73,-, het hoogste bedrag was (een uitschieter) van € 5.113,-. SFDH heeft het verschuldigde bedrag altijd rechtstreeks overgemaakt naar de energieleverancier.
Bij elke aanvraag die ingediend is door een hulpverlener werd maatwerk geboden: er werd gekeken naar de persoonlijke situatie, naar de inkomsten en uitgaven en naar het perspectief van de gift. Zo is er veelvuldig geadviseerd om de Energiebank of Duurzaam Den Haag in te schakelen om energiebesparende maatregelen te treffen. Is er geadviseerd om de energietoeslag aan te vragen (zowel vanuit de gemeente als vanuit het rijk) en is er geadviseerd om t.b.v. de hoge maandtermijnen een aanvraag bijzondere bijstand te doen. Daarnaast is er regelmatig een doorverwijzing gegeven naar Helpdesk Geldzaken om het budgetplaatje op orde te krijgen.

Op deze manier hopen wij dat wij vele Haagse inwoners geholpen hebben met het weer bieden van perspectief. Inmiddels is het jaar 2023 voorbij en zijn de energieprijzen gelukkig weer redelijk bijgesteld. SFDH gaat er vanuit dat het budget vanuit het jaarlijkse suppletiefonds toereikend is voor 2024 om een probleem in de vaste lasten op te vangen.